Καταρχάς να εξηγήσουμε την διαφορά μεταξύ
- στατικής ιστοσελίδας και
- δυναμικής ιστοσελίδας.
Όταν λέμε στατική ιστοσελίδα εννοούμε αυτή στην οποία δεν μπορούμε έυκολα και χωρίς γνώσεις προγραμματισμού να ενημερώσουμε το περιεχόμενό της.
Αντίθετα στην δυναμική ιστοσελίδα έχουμε την δυνατότητα να εισέλθουμε σε μία περιοχή δοαχείρισης (admin panel) και από εκεί σε ένα φιλικό περιβάλλον που μοιάζει με το Microsoft Word να τροποποιήσουμε τα κείμενα μας ή τις φωτογραφίες μας.
Οπως καταλαβαίνετε το πρώτο σημαντικό πλεονέκτημα της δυναμικής ιστοσελίδας είναι αυτό.
Και γιατί να το συζητάμε; Φτιάχνω δυναμική ιστοσελίδα!
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Ο σημαντικός αρνητικός παράγοντας είναι το κόστος σχεδιασμού που μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο σε μία δυναμική ιστοσελίδα.
Βασικό κριτήριο επιλογής είναι ο στόχος που θέλουμε να επιτύχουμε.
Αν για παράδειγμα θέλουμε μία απλή εταιρική παρουσίαση τότε μπορούμε να διαλέξουμε την στατική ιστοσελίδα. Αν όμως θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα ειδησεογραφικό Site τότε το δυναμικό website είναι μονόδρομος.
Επίσης στην περίπτωση ηλεκτρονικού καταστήματος ή τεχνικής εταιρείας όπου χρειάζεται διαρκής ενημέρωση είναι απαραίτητη η δυναμική ιστοσελίδα.
Η δυναμική ιστοσελίδα μπορεί να υλοποιηθεί με ένα CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου).
Υπάρχουν δωρεάν CMS όπως
- Joomla
- Wordpress
- Drupal
αλλά και άλλα τα οποία είναι εφαρμογές κομμένες και ραμένες στα μέτρα του κάθε πελάτη.
Στο site http://kataskevi-istoselidon.eu θα βρίσκετε χρήσιμες πληροφοριές και άρθρα που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων.Τα περισσότερα άρθρα προέρχονται από την εμπειρία ετών στο web design και web development. Ορισμένα είναι μεταφρασμένα από ξενόγλωσσα websites αφού έχει φιλτραριστεί με προσοχή το περιεχόμενό τους.