Γνωρίζετε το Instabus;

Οι εγκαταστάσεις στα κτήρια πρέπει να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις των ανθρώπων που θα εγκατασταθούν σε αυτά.Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Η χρήση νέων τεχνικών γίνεται πλέον αναγκαία. Η νέα εποχή των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη από το 1991. 

Η βασική αρχή είναι απλή. Το δίκτυο bus δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα διπολικό τηλεφωνικό καλώδιο το οποίο συνδέει μεταξύ τους όλες τις συσκευές και τα μέρη μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης, ώστε αυτά να είναι ικανά να "επικοινωνούν" μεταξύ τους σύμφωνα με συγκεκριμένο προγραμματισμό. Με αυτόν τον τρόπο σε κάθε σημείο της εγκατάστασης οδεύουν ελάχιστα καλώδια, ενώ οι λειτουργικές διασυνδέσεις γίνονται από τον προγραμματισμό της εγκατάστασης (λογισμικό). Έτσι οι περισσότερες αλλαγές χρήσης πραγματοποιούνται με επαναπρογραμματισμό, χωρίς αλλαγές στην καλωδίωση.

Η απόφαση για την εγκατάσταση instabus είναι μια απόφαση για το μέλλον. Η ευελιξία που προκύπτει είναι πλεονεκτική όταν αλλάζει η χρήση της επαγγελματικής στέγης σε κτίρια για ειδικό σκοπό. Σε ιδιωτικές κατοικίες, επιτρέπει την βαθμιαία επέκταση ολόκληρου του συστήματος. Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός περίπου 140 σημαντικών εταιριών οδήγησε στη δημιουργία της ΕΙΒΑ η οποία εγγυάται τη συνεχή διαθεσιμότητα συσκευών και λογισμικού έτσι ώστε τα συστήματα ΕΙΒ να μπορούν να επεκταθούν και να βελτιωθούν στο μακρινό μέλλον.

Η τεχνική instabus προσφέρει:

  • Άνεση
  • Ασφάλεια
  • Ευελιξία
  • Αποτελεσματικότητα
  • Έξυπνες λύσεις
  • Οικονομία
  • Διάρκεια

Χαρακτηριστικές Λειτουργίες Instabus

Γενικό ON/OFF
Με ένα μόνο κουμπί μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ολόκληρος ο εξωτερικός φωτισμός (φώτα κήπου,βεράντες,αυλόπορτα) από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Επίσης μπορεί να δοθεί εντολή με ένα κουμπί να ανάψουν ή να σβήσουν όλα μαζί τα φώτα στο εσωτερικό της κατοικίας.

 Γενικό UP/DOWN
Στην είσοδο του σπιτιού ή στην κεντρική κρεβατοκάμαρα υπάρχει η δυνατότητα με ένα κουμπί να δοθεί η εντολή να ανέβουν ή να κατέβουν όλα τα ρολά του σπιτιού ή όλα τα ρολά του Ά Ορόφου ή του Ισογείου ή του Υπογείου ξεχωριστά.


Πλήκτρο πανικού "panic"
Σε περίπτωση που ένας ύποπτος ήχος σας ξυπνήσει κατά την διάρκεια της νύχτας, σε ένα "έξυπνο" σπίτι, με ένα γρήγορο πάτημα του πλήκτρου πανικού ''panic'' στο διακόπτη δίπλα απ΄το κρεβάτι ανάβουν όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά φώτα του σπιτιού ταυτόχρονα.

 Σενάριο TV
Με το πάτημα ενός πλήκτρου ενεργοποιείτε το σενάριο TV όπου δίνεται εντολή να κατέβουν τα ρολά του χώρου του σαλονιού, σβήνει το κεντρικό φώς και χαμηλώνει ο φωτισμός στις απλίκες (dimming).

 

Τηλεχειρισμός Υπερύθρων
Οι τηλεχειρισμοί υπερύθρων λειτουργούν μόνο στους αντίστοιχους χώρους, όπου υπάρχουν δέκτες υπερύθρων. Από κάθε τηλεχειριστήριο οι εντολές που δίνονται μπορούν να είναι οι ίδιες με αυτές που δίνονται και από τα μπουτόν ή διαφορετικές.

 Οπτικοποίηση λειτουργίας και ελέγχου
Το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα μέσω υπολογιστή να κάνουμε οπτικό έλεγχο των λειτουργιών του, απ΄όπου κι αν βρισκόμαστε.

Φωτοκύτταρο
Μόλις νυχτώσει και ο εξωτερικός φωτισμός φθάσει στο όριο που θέλουμε, ανάβουν αυτόματα τα φωτιστικά τα οποία έχουν προγραμματιστεί. Αντίστοιχα, το πρωί σβήνουν πάλι αυτόματα, όταν ο εξωτερικός φωτισμός φθάσει στο όριο που έχουμε ρυθμίσει. Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κάποια φωτιστικά από αυτά που ελέγχει το φωτοκύτταρο, δοθεί η εντολή να σβήσουν, αυτά θα μείνουν σβηστά μέχρι το πρωί και θα ανάψουν κανονικά, το επόμενο βράδυ.

 Ανιχνευτής Παρουσίας
Η κατανάλωση ενέργειας σε κτίρια μπορεί να μειωθεί μέχρι και 70% με τη βοήθεια των ανιχνευτών παρουσίας. Εντοπίζει την παρουσία ατόμων σε ένα δωμάτιο και ταυτόχρονα μετράει την ένταση του φυσικού φωτός. Αν ο βαθμός φωτεινότητας είναι λιγότερος από την προκαθορισμένη τιμή, ακόμα και οι μικρότερες κινήσεις είναι αρκετές να ενεργεοποιήσουν το φωτισμό. Ωστόσο, αν η φωτεινότητα του περιβάλλοντος είναι επαρκής ή αν ο ανιχνευτής δεν εντοπίζει κανέναν σε ένα δωμάτιο, τα φώτα σβήνουν ξανά. Επιπλεόν, η θερμοκρασία δωματίου μειώνεται στο επίπεδο οικονομικής λειτουργίας ώστε να έχουμε εξοικονόμιση ενέργειας. Ιδανικό για γραφεία, διαδρόμους και εισόδους.

Ασύρματες λειτουργίες RF
Με το νέο ασύρματο σύστημα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας εγκαταστάσεων κτιρίων χωρίς να χρειαστεί να τοποθετήσουμε νέα καλώδια. οι αισθητήρες, οι διακόπτες και οι άλλες συσκευές δεν απαιτούν πλέον τοποθέτηση πρόσθετων καλωδίων. Η ασύρματη μετάδοση είναι επομένος κατάλληλη για την ανακαίνιση και την επέκταση υπαρχόντων συστημάτων, αλλά και για κάθε είδους νέες εγκαταστάσεις. Και φυσικά, ολόκληρο το σύστημα παρέχει δυνατότητες μετάδοσης χωρίς προβλήματα και παράσιτα καθώς βασίζεται στο νέο ενιαίο πρότυπο εγκατάστασεων κτιρίων KNX στην συχνότητα των 868MHz.

 Επιτήρηση, έλεγχος, μηνύματα
Όσο μεγαλύτερο είναι ένα κτίριο τόσο πιο πολύπλοκος γίνεται ο εξοπλισμός του και τα αναγκαία συστήματα ασφαλείας. Με το instabus το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού μπορεί να ελέγχεται και να ρυθμίζεται από μια κεντρική θέση (οπτικοποίηση). Ο φωτισμός, τα μοτέρ, η θέρμανση, οι πόρτες, τα παράθυρα, οι τέντες, το επίπεδο νερού στη δεξαμενή μπορούν να παρακολουθούνται με το instabus. Για παράδειγμα όταν αυξάνει η ένταση του ανέμου ο ασιθητήρας ταχύτητας ανέμου δίνει εντολή να κλείνουν αυτόματα οι τέντες.
Ανιχνευτές κίνησης και καπνού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο instabus. Τέλος, μηνύματα συναγερμού μπορούν να αποστέλλονται σε τηλεφωνικά κέντρα ή μέσω Internet ή να απεικονίζονται σε πίνακες ελέγχου.

Έλεγχος θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού
Ο έλεγχος της θερμοκρασίας παίζει ένα βασικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Επίσης, η λειτουργία της θέρμανσης θα πρέπει να εξασφαλίζει άνετη διαβίωση στους χώρος με το λιγότερο δυνα΄το κόστος. Σ' αυτόν τον τομέα το INSTABUS προσφέρει μία σειρά από ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Η θερμοκρασία ενός χώρου μπορεί να ελέγχεται αυτόματα σε συνδυασμο με τη φυσική θέρμανση μέσω του ήλιου και την παρουσία ανθρώπων στο συγκεκριμένο χώρο. Ο θερμοστάτης χώρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου για τη ρύθμιση της θέρμανσης και της ψύξης σε συνδυασμό με INSTABUS ηλεκτροβάνες αυτόματης ρύθμισης.
Μπορούν να προγραμματισθούν οι ακόλουθες λειτουργίες: επιθυμητή θερμοκρασία, λειτουργία αναμονής, νυχτερινή λειτουργία, προστασία από παγετό, ένδειξη υγρασίας.

 Τηλεφωνικός τηλεχειρισμός
Ο τηλεφωνικός τηλεχειρισμός γίνεται σήμερα περισσότερο αναγκαίος και παίρνει νέες διαστάσεις και προοπτικές. Το να τηλεφωνήσει κάποιος στην ηλεκτρική του εγκατάσταση και να ελέγξει το φωτισμό, την καφετιέρα, τη θέρμανση, ή να ποτίσει τον κήπο του, είναι πραγματοποιήσιμο. Όπως και να "τηλεφωνήσει" η εγκατάσταση στο γραφείο ή στο κινητό του ιδιοκτήτη της και να του γνωστοποιήσει οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα ή αλλαγή λειτουργίας.

Προσομοίωση παρουσίας
Ας υποθέσουμε ότι φεύγετε από το σπίτι. Όταν κλεινετε την πόρτα, λέτε στο instabus ότι φεύγετε. Τώρα το instabus μπαίνει σε δράση και παίρνει τον έλεγχο όλων των λειτουργιών μέσα και έξω από το κτίριο. Αυτό περιλαμβάνει να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τα ρολά και να ανάβουν και να σβήνουν κάποια φώτα, τα οποία έχουμε επιλέξει σαν να υπάρχει κάποιος μέσα στο σπίτι.