Πως να επιλέξετε την κατάλληλη λάμπα LED για το αυτοκίνητό σας

Η εγκατάσταση προβολέων LED έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το HID και το αλογόνο, όπως φωτεινότερο φως, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι λαμπτήρες LED αυτοκινήτου. Είναι είτε υψηλής ισχύος είτε χαμηλής ισχύος, ακριβά ή χαμηλής τιμής. Ποιοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν βρίσκουμε τόσες πολλές μάρκες και τύπους λαμπτήρων LED για τα αυτοκίνητα. Ποιες προδιαγραφές πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε λαμπτήρες προβολέων LED για αυτοκίνητο;

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προδιαγραφές για τους λαμπτήρες προβολέων LED;    

Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις από πελάτες που αναζητούν λαμπτήρες LED είναι επίσης οι πιο στρατηγικές ερωτήσεις που πρέπει να έχουν κατά νου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη βελτίωση των λαμπτήρων LED.     Λέγεται ότι η επιλογή του καλύτερου μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Εδώ σε αυτό το άρθρο, καταλήξαμε σε επτά συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε τον καταλληλότερο λαμπτήρα LED για το αυτοκίνητό σας.      

 

1. Φωτεινότητα    

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η φωτεινότητα και η κατανομή φωτός που παράγονται από τους λαμπτήρες LED. Αν έχετε φωτεινότερους λαμπτήρες σημαίνει καλύτερη ορατότητα για νυχτερινή οδήγηση. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για όσους έχουν προβλήματα με την όραση τους να βλέπουν πιο καθαρά τη νύχτα.  Το "Lumen" είναι μια τυπική μονάδα μέτρησης για τη φωτεινότητα. Η φωτεινότητα των προβολέων LED θα εξαρτηθεί επίσης από την ισχύ των λαμπτήρων. Μία δίοδος ισχύος μπορεί να εκπέμπει περίπου 130 lumens. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία αυλού, τόσο πιο φωτεινοί είναι οι λαμπτήρες. Επίσης όσο πιο φωτεινός είναι ο λαμπτήρας, τόσο πιο υψηλότερη είναι η τιμή του. Τα περισσότερα LED είναι σχεδιασμένα να φτάνουν μεταξύ 8.000 και 13.000 lumens, ενώ τα 2.000-4.000 lumens είναι η πιο κοινή σειρά για τους τυπικούς προβολείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές λαμπτήρων προβολέων διαφημίζουν μια βαθμολογία lumen όπως 12.000. Στην πραγματικότητα, είναι η συνδυασμένη βαθμολογία και για τους δύο λαμπτήρες - που σημαίνει ότι κάθε λαμπτήρας είναι 6.000 lumens.  Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ευρέως τους συνολικούς αυλούς κατά τη σχεδίαση του λαμπτήρα LED και συχνά μετράται με μια σφαίρα ενσωμάτωσης μετά την κατασκευή του λαμπτήρα.

 

2. Ποια είναι τα καλύτερα μοτίβα δέσμης φωτός;  

Το σχέδιο δέσμης φωτός αναφέρεται στη γωνία και το σχήμα που εκπέμπεται μέσα από το περίβλημα του προβολέα. Τα σχέδια δέσμης φωτός είναι εξίσου σημαντικά με τη φωτεινότητα και σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια οδήγησης. Ποιοτικοί λαμπτήρες προβολέων LED που εκπέμπουν μια ευδιάκριτη δεσμή 45 μοιρών στα φώτα της μεσαίας σκάλας και εστίαση στη μεγάλη σκάλα.  Τα μεσαία φώτα χωρίς σκοτεινές περιοχές έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, βοηθούν να δείτε καθαρά την επερχόμενη κυκλοφορία ενώ δεν ενοχλούν τα μάτια των άλλων οδηγών.    

Από την άλλη πλευρά, τα τέλεια σχέδια δέσμης φωτός συμβάλλουν σε μια ευρύτερη όραση για τους οδηγούς κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Μπορούν να δουν καθαρά και στις δύο πλευρές του δρόμου και να αντιδράσουν νωρίτερα σε οποιοδήποτε συμβάν.    

Σε ορισμένες χώρες όπως και στην Ελλάδα που η οδήγηση πραγματοποιείται στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, το μοτίβο της δέσμης φωτός θα πρέπει να είναι χαμηλότερο στα αριστερά και ψηλότερα στα δεξιά.

 

3. Χαρακτηριστικά ακτινοβολίας LED    

Υπάρχουν διαφορετικά chip LED με διαφορετικά σχήματα και θέσεις μονάδων LED τα οποία θα επηρεάσουν το μοτίβο της δέσμης φωτός. Τα ποιοτικά chip φωτισμού LED υποτίθεται ότι μιμούνται το αρχικό νήμα και η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών των σφαιριδίων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πλάτος του αρχικού νήματος.  Κοιτάζοντας τις δύο παραπάνω εικόνες του προβολέα LED, το αποτύπωμα των LED είναι πολύ ευρύ και ο χώρος μεταξύ των δύο πλευρών του LED είναι επίσης πολύ μεγάλος. Έχοντας απομακρυνθεί πολύ μακριά και το μοτίβο της δέσμης σας θα είναι εκτός εστίασης χωρίς καυτά σημεία και θα προκαλέσει λάμψη στους άλλους στο δρόμο.  Ψάχνετε για λαμπτήρες LED προβολέων που έχουν στενή σειρά LED; Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το κιτ μετατροπής προβολέων LED. Το μέταλλο μεταξύ των LED είναι εξαιρετικά λεπτό, επιτρέποντας στη θέση LED να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική θέση που ήταν ο λαμπτήρας αλογόνου.

 

4. Ποια θερμοκρασία χρώματος είναι καλύτερη για οδήγηση;  

Κάθε φως έχει μια θερμοκρασία χρώματος. Η θερμοκρασία χρώματος μετριέται σε μονάδες που ονομάζονται "Kelvin". Για παράδειγμα. μπορείται να συμπεράνετε ότι  η μικρή τιμή Kelvin σημαίνει ότι έχετε ένα κίτρινο ή πορτοκαλί φως, το οποίο ονομάζεται θερμό φως. Μια υψηλότερη τιμή Kelvin σημαίνει ότι έχετε πιο λευκό και περισσότερο μπλε φως. Είναι πιο ψυχρό φως.  Ο καθένας αντιλαμβάνεται το χρώμα διαφορετικά και οι διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος αλλάζουν την αντίληψή σας για το αντικείμενο που κοιτάτε. Η φυσική πηγή φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας ανήκει σε υψηλή θερμοκρασία χρώματος. Ο εγκέφαλός μας θα δουλεύει πιο γρήγορα, ενώ θα αποφεύγεται η καταπόνηση των ματιών με έναν φωτισμό  κατάλληλης θερμοκρασίας χρώματος.    

Συνήθως, το ηλιακό φως μετριέται ως θερμοκρασία χρώματος 5800K. Ενώ αυτό το 6000K είναι κοντά στο φως της ημέρας, παρέχοντας μια αξιοσημείωτη διαφορά στη φωτεινότητα και στην οδηγική απόδοση. Επομένως, οι λαμπτήρες  LED της αγοράς που έχουν  θερμοκρασίες χρώματος 5500-6500K είναι καλύτερες για νυχτερινή οδήγηση.  Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, οι βροχερές και ομιχλώδεις ημέρες είναι συχνές. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλή απόδοση των λαμπτήρων LED αυτοκινήτου σε όλες τις κακές καιρικές συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας για την οδική ασφάλεια.

 

5. Διάρκεια ζωής λαμπτήρων LED    

Οι άνθρωποι πριν από πολύ καιρό πίστευαν ότι οι λαμπτήρες LED δεν προκαλούσαν πολλή θερμότητα, εφόσον παλιότερα το led  ήταν απλώς ένα μικρό φως που αναβοσβήνε στο ταμπλό. Σήμερα, στην προσπάθεια των εταιρειών κατασκευής λαμπτήρων LED να δημιουργήσουν πιο ισχυρό φως καταναλώνεται πολλή ενέργεια και δημιουργείται θερμότητα! Η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων LED είναι πολύ σχετική με τις μεθόδους απαγωγής θερμότητας. Εάν η απαγωγή θερμότητας είναι κακή, ό λαμπτήρας θα φτάσει πολύ σύντομα στο τέλος ζωής του. Όταν λειτουργούν οι προβολείς LED, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας παράγεται από τη σύνθετη πλακέτα κυκλώματος στη βάση των διόδων.

Υπάρχουν τρεις τύποι μεθόδων απαγωγής θερμότητας για προβολείς LED:

1. Ψύκτρα από καθαρό αλουμίνιο

2. Ψύξη με ανεμιστήρα

3. Ψύξη με ταινία χαλκού.    

Υπάρχουν τρεις βασικές θεωρητικές μέθοδοι απαγωγής θερμότητας: 1. Αγωγή 2.Μεταγωγή 3. Ακτινοβολία      

Ο λαμπτήρας προβολέων LED με ψύκτρα καθαρού αλουμινίου είναι κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου. Βοηθά στην ψύξη των λαμπτήρων από μόνη της τη θερμική ακτινοβολία. Πιο σημαντική ψύκτρα, μετά καλύτερη ακτινοβολία θερμότητας.     Αυτός ο λαμπτήρας προβολέων LED χωρίς ανεμιστήρα με ψύκτρα από καθαρό αλουμίνιο διατηρεί σταθερή ικανότητα ψύξης, αλλά η ισχύς των λαμπτήρων θα πρέπει να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν χαμηλότερη και η φωτεινότητα θα μειωθεί επίσης.        

Οι λαμπτήρες προβολέων LED με ψύκτρα με ταινία χαλκού είναι κατασκευασμένοι από σύρμα χαλκού με επίστρωση κασσίτερου στην επιφάνεια. Τα πτερύγια και τα πτερύγια χάλκινης ταινίας είναι ρυθμιζόμενα για να μεγιστοποιήσουν την περιοχή για απαγωγή θερμότητας.     Ωστόσο, όλα τα φτερά δεν μπορούν να συμπιεστούν μεταξύ τους, διαφορετικά η απόδοση ψύξης θα μειωθεί. Εξάλλου, δεν είναι 100% στερεωμένα στο σώμα του λαμπτήρα και είναι δύσκολο να τοποθετηθούν στο περίβλημα του προβολέα.              

Οι λαμπτήρες προβολέων LED με ανεμιστήρες υψηλής ταχύτητας είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι ψύξης για τους κατασκευαστές λαμπτήρων LED. Διαχέουν τη θερμότητα, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την τακτική λειτουργία των λαμπτήρων υψηλής ισχύος.   Η ποιότητα του ανεμιστήρα είναι ζωτικής σημασίας για τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων LED. Διαφορετικά, οι λαμπτήρες δεν μπορούν επίσης να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται όταν ο ανεμιστήρας είναι σπασμένος.     (Max3 LED με λύση ψύξης σωλήνα θερμότητας που παρέχει τρεις φορές υψηλότερη θερμική ικανότητα)     Οι ποιοτικοί λαμπτήρες  LED μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 50.000 ώρες. Η προϋπόθεση είναι να έχουν αξιόπιστη απαγωγή θερμότητας.

6. Μάρκα λαμπτήρα προβολέων LED

Υπάρχουν πολλές μάρκες προβολέων LED κακής ποιότητας στην αγορά. Μερικά από τα φτηνά κιτ LED διαθέτουν σετ chip overclocked που τους επιτρέπουν να παράγουν υψηλό αυλό και να δημιουργούν μεγάλη ποσότητα θερμότητας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να υπερθερμανθεί ολόκληρο το σύστημα προβολέων και να καταστραφεί. Στην περιγραφή, μπορεί να ισχυριστούν ότι οι λαμπτήρες έχουν διάρκεια ζωής 50.000 ώρες, αλλά στην πραγματικότητα, μπορούν να διαρκέσουν μόνο για 1.000 ώρες ή λιγότερο.                                                      

Η αγορά προβολέων LED από μια αξιόπιστη μάρκα αποτελεί επίσης εγγύηση για την ποιότητα του προϊόντος. Όπως η Osram και η Philips είναι όλες γνωστές εταιρείες φωτισμού με 100 χρόνια από την ίδρυση της επωνυμίας τους. Προσφέρουν πέντε χρόνια εγγύηση ποιότητας για ορισμένους λαμπτήρες LED αυτοκινήτου, αλλά θα σας κοστίσουν λίγο παραπάνω.    

Αν ψάχνετε για λαμπτήρες προβολέων LED υψηλής ποιότητας σε λογική τιμή, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στην Auto Chaniotakis

 

7. Chip λαμπτήρα προβολέων LED    

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε προβολείς LED είναι ο τύπος του τσιπ που χρησιμοποιείται. Το τσιπ LED είναι βασικό συστατικό ολόκληρου του λαμπτήρα προβολέων LED, με την ανάπτυξη του φωτισμού LED και τις υψηλές απαιτήσεις από τους πελάτες. Πολλοί κατασκευαστές προσπαθούν να βελτιώσουν και να καινοτομήσουν τα τσιπ LED. Η επιλογή του σωστού τύπου τσιπ LED επιτρέπει στον λαμπτήρα να μεγιστοποιεί τη φωτεινότητα με τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας.

Τα Cree, COB, CSP, ZES και ETI FC (flip-chip) είναι τα πιο κοινά διαθέσιμα τσιπ για λαμπτήρες προβολέων LED.

Cree  

Ως εταιρεία από το 1987, η Cree παράγει μερικούς από τους καλύτερους φωτισμούς LED στην αγορά. Ενώ το αρχικό Cree δεν υπάρχει πλέον, τα chip LED κορυφαίας ποιότητας εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά. Αυτά τα τσιπ είναι σχεδιασμένα με μια μικρή φυσαλίδα για τη συγκέντρωση του φωτός.    

Πλεονεκτήματα: Απόδοση φωτός, χαμηλότερη θερμοκρασία Μειονεκτήματα: Προκαλεί διάσπαρτη δέσμη φωτός    

 

COB (Τσιπ επί του σκάφους)  

Το COB αναφέρεται στην τοποθέτηση ενός γυμνού τσιπ LED σε άμεση επαφή με ένα υπόστρωμα για την παραγωγή συστοιχιών LED. Η τεχνολογία COB LED μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας των συστοιχιών LED διατηρώντας σταθερή την απόδοση φωτός. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του τσιπ COB είναι ότι οι συσκευές του έχουν μόνο ένα κύκλωμα και δύο επαφές για ολόκληρο το τσιπ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διόδων.    

Πλεονεκτήματα: Υψηλή ισχύς φωτισμού, ομοιογενής φωτισμός Μειονεκτήματα: Κακή θερμική αντίσταση, υψηλή τιμή

   

CSP (Πακέτο κλίμακας chip)  

Το CSP ορίζεται ως ένα πακέτο LED με μέγεθος ισοδύναμο με ένα τσιπ LED. Παρά το μικρό του μέγεθος, μπορεί να παράγει φως υψηλής απόδοσης. Η ανώτερη ποιότητά του χωρίς συγκολλημένες συνδέσεις καλωδίων ή ανάγκη για χώρο το καθιστά εξαιρετικό στη μείωση της θερμικής αντίστασης και στη μείωση πιθανών σημείων αστοχίας.     Πλεονεκτήματα: Μικρού μεγέθους, μεσαίας ισχύος Μειονεκτήματα: Δύσκολη επεξεργασία, ακατάλληλη για προϊόντα υψηλής ισχύος, υψηλή τιμή    

ZES

 Το Lumileds Luxeon ZES ανήκε κάποτε στη Philips. Σχεδιασμένο με απλή εσωτερική δομή, το ZES έχει εξαιρετική χρωματική συνέπεια, φωτεινότητα, πυκνότητα ροής και ευελιξία σχεδιασμού για λύσεις φωτισμού. Το τσιπ ZES έχει χαμηλότερο ποσοστό ελαττωματικών από άλλους τύπους τσιπ.     Πλεονεκτήματα: μικρό μέγεθος αλλά υψηλή φωτεινότητα, καλό για μίμηση του νήματος σε λαμπτήρες αλογόνου, καλή απαγωγή θερμότητας Μειονεκτήματα: Πολύ ακριβό    

ETI FC (Flip-chip)

 Το Flip-chip είναι μια νέα τεχνολογία που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτός ο τύπος τσιπ τοποθετεί τη δίοδο LED ανάποδα, γεγονός που συντομεύει τη διαδικασία παραγωγής και οδηγεί σε υψηλότερο ρυθμό απαγωγής θερμότητας. Το Flip-chip έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή λαμπτήρων προβολέων LED.     Πλεονεκτήματα: Υψηλή ποιότητα. καλύτερη μετάδοση θερμότητας? τέλειο μοτίβο δέσμης φωτός. προσιτη τιμη. Μειονεκτήματα: Υψηλότερη απαίτηση για τη διαδικασία παραγωγής, δύσκολη στη συντήρηση.    Άλλοι Παράγοντες Μέγεθος λαμπτήρα     Εκτός από τις προαναφερθείσες συμβουλές, υπάρχει ένας από τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε προβολείς αυτοκινήτου - αν το μοντέλο ταιριάζει στο όχημα ή όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λαμπτήρες προβολέων είναι συμβατοί με μια μεγάλη γκάμα μοντέλων. Οι αριθμοί των μοντέλων λαμπτήρων χωρίζονται κυρίως σε λειτουργίες μονής δέσμης και διπλής δέσμης. Ακόμα, μπερδεύεστε με αυτό το τμήμα; Αναζητήστε το προηγούμενο ιστολόγιό μας, High Beams vs. Low Beams: Any Difference? για να λάβετε περισσότερες απαντήσεις.     Μπορείτε να ελέγξετε το μέγεθος του λαμπτήρα αυτοκινήτου σας κοιτάζοντας το εγχειρίδιο χρήσης ή αναζητώντας βοήθεια στο εργαλείο Car Bulb Finder.    

Η νομιμότητα των λαμπτήρων LED    

Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς νόμους που καθορίζουν τι είναι νόμιμο με τους λαμπτήρες αυτοκινήτου για οδήγηση. Οι καταναλωτές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι λαμπτήρες επιτρέπονται από το νόμο, την οδική ασφάλεια και είναι κατάλληλοι για ταξίδια. Υπάρχουν επίσης νόμοι σχετικά με το χρώμα των προβολέων σας. Ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία ζείτε, ο νόμος απαιτεί ο προβολέας σας να είναι κίτρινος ή λευκός. Ορισμένοι οδηγοί μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένοι λαμπτήρες παράγουν μπλε φώτα, γεγονός που τους καθιστά νόμιμους εκτός δρόμου.     Η αναβάθμιση με λαμπτήρες LED αυτοκινήτου θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι φέρει πιστοποιήσεις RoH, CE και E-mark, που συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να είναι συμβατό με DOT για να ακολουθείτε τους κανονισμούς των ΗΠΑ.  

Αξιολόγηση IP    

Η βαθμολογία IP ενός λαμπτήρα καθορίζει το επίπεδο προστασίας που έχει από βρωμιά ή νερό. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο βαθμολογίας IP, τόσο καλύτερη είναι η αντίσταση στο νερό. Οι βαθμολογίες που είναι ευρέως αποδεκτές ως «αδιάβροχες» είναι IP65, IP67 και IP68. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ο βαθμός προστασίας από την εισροή υγρών που προσφέρουν.    

Κατηγορία IP65: Παρέχει προστασία από χαμηλή πίεση καθώς και  συμπύκνωση.

Κατηγορία  IP67: Προσφέρει πιο ουσιαστική προστασία από την είσοδο υγρών και προστασία από την προσωρινή βύθιση.

Κατηγορία  IP68: Δυνατότητα συνεχούς βύθισης στο νερό.