Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη μπαταρία για το αυτοκίνητό σας

Η επιλογή μπαταρίας αυτοκινήτου είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να γνωρίζετε ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για το όχημά σας αλλά και για την μπαταρία. Όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε ότι η μπαταρία στο αυτοκίνητο, αλλά και σε κάθε όχημα, είναι ένα από τα πιο απαραίτητα ανταλλακτικά. Βοηθάει το όχημα στις ηλεκτρολογικές λειτουργίες του, ενώ παρέχει και ρεύμα εκκίνησης, δηλαδή την κατάλληλη ισχύ ώστε να εκκινηθεί ο κινητήρας και να πάρει μπρος το αυτοκίνητο. Είναι λοιπόν ουσιαστικής σημασίας η διαδικασία επιλογής ενός τέτοιου ανταλλακτικού, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί τόσο η απόδοσή του όσο και ο χρόνος ζωής του.

Συμβατικό ή Υβριδικό

Σε πρώτη φάση ας κάνουμε μία επισήμανση σχετικά με το αν το όχημα μας είναι συμβατικής τεχνολογίας ή υβριδικό. Τα υβριδικά οχήματα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας κίνησης, όπως είναι το ρεύμα της μπαταρίας. Ως εκ τούτου το εν λόγω ανταλλακτικό θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο και πολύ μεγάλης χωρητικότητας. Συνήθως οι μπαταρίες των υβριδικών, αλλά και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λόγω της σύστασής, του μεγέθους τους και της αποθηκευτικής τους ικανότητας, κοστίζουν πολύ περισσότερο από αυτές των συμβατικών (έως και 10 φορές πιο ακριβές). Όμως σαν ανταλλακτικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (10 χρόνια +), ή περίπου 150.000 με 200.000 km. Στην κατηγορία αυτή είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τις προδιαγραφές της αντιπροσωπείας του αυτοκινήτου, αφού μιλάμε για μία κοστοβόρα επένδυση.

Συμβατικό όχημα - Οδηγίες σωστής επιλογής μπαταρίας:

Για τα συμβατικά οχήματα μπορούμε να έχουμε ένα μπούσουλα, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής, που είναι ο εξής:

  1. Ελέγχουμε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος, κάτι που προφανώς περιγράφεται στο car book.
  2. Start – Stop. Αν το όχημά μας ανήκει σε αυτή την κατηγορία τεχνολογίας (ή άλλη παρεμφερής), θα πρέπει το ανταλλακτικό μας να διασφαλίζει υψηλό ρεύμα εκκίνησης, να είναι ανθεκτικό και με μεγάλη διάρκεια ζωής (εγγύηση) και να αντέχει σε πολλαπλούς κύκλους φόρτισης.
  3. Χωρητικότητα. Ελέγξτε τη χωρητικότητα της μπαταρίας η οποία μετριέται σε Ah (αμπερώρια), ώστε να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Συνήθως είναι προτιμότερο αν δύνασθε οικονομικά να αγοράσετε μπαταρία αυτοκινήτου που να προσφέρει την ίδια ή και λίγο μεγαλύτερη χωρητικότητα.
  4. Ονομαστική χωρητικότητα. Αυτό το στοιχείο είναι βασικό για να δούμε πόσο ρεύμα μπορεί να αποδώσει το ανταλλακτικό, όσο η γεννήτρια του οχήματος είναι εκτός λειτουργίας.Χρησιμοποιείται όταν είναι σβηστός ο κινητήρας και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρολογικά στοιχεία του οχήματος (φώτα, cd-player,κλπ).
  5. Ρεύμα εκκίνησης (CCA). Το μέγεθος αυτό είναι πολύ ουσιαστικό, αφού από αυτό εξαρτάται η δυνατότητα εκκίνησης του κινητήρα. Μη σωστή επιλογή ενός ικανού CCA μπορεί να εξαντλήσει γρήγορα την μπαταρία και να μας δημιουργήσει προβλήματα εκκίνησης του οχήματος.
  6. Διαστάσεις. Πολλές μπαταρίες αυτοκινήτων, κυρίως αυτές με μεγάλη χωρητικότητα, έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις και σε ορισμένους τύπους οχημάτων, αυτό μπορεί να είναι περιορισμός,λόγω του διαθέσιμου χώρου τοποθέτησης. Μετρήστε τις διαστάσεις τόσο στο πλάτος,όσο και στο μήκος και το ύψος του χώρου τοποθέτησης της μπαταρίας.
  7. Θέση των πόλων στο ανταλλακτικό. Εξετάστε αν το προηγούμενο ανταλλακτικό σας είχε τον θετικό πόλο (+) δεξιά ή αριστερά. Το νέο σας ανταλλακτικό πρέπει να ακολουθεί την ίδια φορά, άλλωστε και οι κατασκευαστές, δεν αφήνουν περιθώρια μήκους στα καλώδια για να τοποθετηθούν αντίστροφα. Τέλος, η κατάλληλη επιλογή μπαταρίας αυτοκινήτου μπορεί να επηρεαστεί και από την περιοχή στην οποία κινήστε.Δηλαδή, αν ζείτε σε πολύ ψυχρές περιοχές με έντονο κρύο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, καλό είναι να επιλέξετε συσσωρευτή με υψηλό CCA και χωρητικότητα.

 

Στην Auto Chaniotakis θα βρείτε μπαταρίες αυτοκινήτων με μεγάλο εύρος χωρητικότητας και την πιο σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής.