Θυμίζει τους μακεδονίτικους τσιγεροσαρμάδες καθώς το χαρακτηριστικό αυτής της παραδοσιακής συνταγής είναι η μπόλια, που τυλίγει κομματάκια από αρνίσια συκωτάκια. Ψήνεται στο φούρνο…
Υλικά για 10 τεμάχια
- Αρνίσια συκωτάκια, πνευμόνια, καρδιές και λίγα εντεράκια (περίπου 2 κιλά)
- Σκέπη αρνίσια ολόκληρη
- Φρέσκο κρεμμύδι
- Ξερό κρεμμύδι
- Φρέσκο σκόρδο
- Ρύζι καρολίνα
- Μαιντανό, άνιθο, ρίγανη, λεμόνι
- Λευκό κρασί
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια, τα συκωτάκια και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό ξεχωριστά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
Μουλιάζουμε τη σκέπη σε χλιαρό νερό για περίπου 40 λεπτά. Ξεκινάμε το μαγείρεμα τσιγαρίζοντας πρώτα τα ξερά κρεμμύδια, μετά τα συκωτάκια, τα εντεράκια και τέλος το ρύζι. Σβήνουμε με κρασί και συμπληρώνουμε με 500ml νερό ή κάποιο ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις μειωθούν τα υγρά του υλικού κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και τη ρίγανη.
Στραγγίζουμε τη σκέπη και την κόβουμε σε τετράγωνα 8cm Χ 8cm ανάλογα με την προτίμησή μας. Μέσα στα τετράγωνα της σκέπης προσθέτουμε τη γέμιση και την ‘κουκουλώνουμε’. Τοποθετούμε τα κουκουλωτά σε ένα λαδωμένο ταψί. Εάν έχει περισσέψει γέμιση την βάζουμε και αυτή στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο νερό, κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180oC με 200oC. Συνήθως τα κουκουλωτά τα σερβίρουμε για ορεκτικά μέχρι να γίνει το αρνί του Πάσχα. Συνοδεύεται με ένα ποτήρι παγωμένο τσίπουρο.