Η Ιστορία του Sushi
Το sushi αποτελεί αδιαμφισβήτητα το εθνικό πιάτο της Ιαπωνίας, καθώς και ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φαγητό, που περιέχει ως επί το πλείστον ωμό ψάρι, ρύζι και λαχανικά. Ποια είναι όμως η ιστορία του sushi; Πότε ξεκινά η παραγωγή του και πότε εξαπλώθηκε στη χώρα, αλλά και ξεπέρασε τα στενά σύνορά της για να κατακτήσει τον πλανήτη;
Η Αρχική Συνταγή του Sushi
Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το sushi δε σημαίνει στην πραγματικότητα “ωμό ψάρι”. Η αρχική του ονομασία μάλιστα ήταν narezushi. Ωστόσο, επρόκειτο για μια αρκετά διαφορετική συνταγή. Γύρω στον 4ο αιώνα π. Χ., λοιπόν, στην Κίνα είχαν εφεύρει μια τεχνική διατήρησης του ψαριού για αρκετό καιρό. Η τεχνική αυτή βασιζόταν στο ρύζι, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως μέσο συντήρησης μαζί με ξύδι για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο. Σε αυτή την τεχνική, όμως, το ρύζι δεν ήταν βρώσιμο.
Αυτή η τεχνική εισήχθη στην Ιαπωνία περίπου τον 8ο αιώνα μ. Χ. και αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ήταν υπαίτια για την εξάπλωση ενός εκ των εμβληματικών πιάτων της Ιαπωνίας. Το ίδιο συνέβη και με το ξύδι ρυζιού, αλλά και το κρασί. Οι Ιάπωνες σεφ όμως ήταν εκείνοι που εξέλιξαν το αρχικό πιάτο και έδωσαν μορφή στα σύγχρονα αριστουργήματα γευστικών εκρήξεων, που όλοι γνωρίζουμε.
Sushi & Δυτικός Κόσμος
Στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως το sushi διαδόθηκε γύρω στα 1870. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για εστιατόρια που σέρβιραν sushi, όπως και για Ιάπωνες που κερνούσαν τους ντόπιους αυτό το εξωτικό και πεντανόστιμο έδεσμα.
Η εξάπλωση του sushi στις υπόλοιπες χώρες άργησε λίγο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται πρώτα το 1930, ενώ στον Καναδά φαίνεται πως οι πρώτες μαρτυρίες τοποθετούνται κοντά στο 1960. Ωστόσο, όσο κι αν άργησε να γίνει ευρέως γνωστό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον τεράστιο αντίκτυπο του sushi παγκοσμίως στην σύγχρονη εποχή, κάτι που είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού!
Η Υπέροχη Χημεία του Sushi
Το γνωρίζατε ότι οι Ιάπωνες σεφ περνούν έως και επτά χρόνια, προσπαθώντας να εντρυφήσουν στην τέχνη του sushi; Είναι εντυπωσιακή η προσοχή στην τελειότητα, που επιδεικνύουν οι επαγγελματίες μάγειρες και που επιθυμούν να μεταδώσουν από γενιά σε γενιά. Από την τεχνική του φιλεταρίσματος του ψαριού, μέχρι τη μελέτη των χημικών ενώσεων που υπάρχουν στο sushi, οι σεφ της Ιαπωνίας είναι άκρως αναλυτικοί και λεπτομερείς. Εξάλλου, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και αυτό είναι κάτι που οι σεφ το ξέρουν καλά!
Απαράμιλλη Γεύση & Ενδιαφέροντα Στοιχεία
Έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη “umami”; Πρόκειται για την πέμπτη γεύση, εκτός από τις γνωστές σε όλους μας αλμυρή, πικρή, ξινή και γλυκιά γεύση. Το umami εκφράζει την πεμπτουσία των γεύσεων και υπεύθυνο γι’ αυτό είναι το γλουταμινικό. Αυτή η ουσία φροντίζει για την πραγματική νοστιμιά του φαγητού και είναι ακόμη πιο βαθιά, έντονη και ευχάριστη από κάθε άλλη. Ε, λοιπόν, το sushi χαρακτηρίζεται από την συγκεκριμένη γεύση και αυτός είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ακόμη και στο Instagram γίνεται χαμός με τις νέες τάσεις στο sushi!
Ένα από τα βασικά συστατικά του sushi είναι το δίχως άλλο το ρύζι. Πρέπει το ρύζι να είναι κοντόκοκκο και κολλώδες. Δεν είναι όλες οι ποικιλίες ρυζιού κατάλληλες για την παρασκευή sushi. Έπειτα, το ρύζι μαρινάρεται σε ξύδι και ζάχαρη, ενώ ορισμένοι προσθέτουν επίσης φύκια kombu. Προσοχή όμως πρέπει να επιδεικνύεται και στην ακεραιότητα του κάθε κόκκου, καθώς δεν πρέπει το ρύζι να λασπώσει. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να σπάσουν οι κόκκοι και να απελευθερωθεί το άμυλο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ψάρι για το sushi πρέπει να είναι λιπαρό. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας, μιας και η γεύση επηρεάζεται από τα καλά λιπαρά του φαγητού. Επίσης, διαφορά στη γεύση κάνει η διατροφή και ο τρόπος ζωής του ψαριού. Όλα αυτά συνδυάζονται αρμονικά και το αποτέλεσμα δίνει το ιδανικό sushi!
Το sushi κατακτά τον κόσμο
Το sushi αποτελεί την επιτομή της ανεπιτήδευτης γεύσης και της απλότητας. Εντυπωσιάζει με τις περίτεχνες συνταγές και τα πολλά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επίσης, η sushi φιλοσοφία εστιάζει στην υψηλή αισθητική και την ανυπέρβλητη ποιότητα των υλικών. Αυτά τα υλικά συνδυάζονται μεταξύ τους και η προετοιμασία ακολουθεί ένα πραγματικό τελετουργικό. Η κάθε μπουκιά ξεχειλίζει από γεύση και εκρηκτικούς συνδυασμούς γαστρονομίας.
Σε χώρες όπως η Ελλάδα, αυτή η κουλτούρα της υψηλής ποιότητας των υλικών, του φρέσκου ψαριού και φυσικά των έντονων γεύσεων, ταιριάζει απόλυτα. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που έχουν προσπαθήσει να “παντρέψουν” την αύρα της Ανατολής με την τοπική κουλτούρα. Κάτι τέτοιο έχουν προσπαθήσει να κάνουν και στο Fishpoint, όπου τα τοπικά ψάρια φιλετάρονται και παρασκευάζονται μπροστά στον πελάτη. Πρόκειται για μια εξαιρετική γαστρονομική επιλογή, που έχει κλέψει ήδη τις εντυπώσεις.