Φάε το πρωινό σου για να μη πάθεις καρδιακό !

Φάε το πρωινό σου για να μη πάθεις καρδιακό !

Τελικά δεν είναι τυχαία η ρήση ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, μιας και μια νέα έρευνα έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές να αναπτύξει κάποιος καρδιακή νόσο.

Συγκεκριμένα, η μελέτη - που διήρκεσε 16 χρόνια - έδειξε ότι το 7,3% των αντρών που δεν έτρωγαν πρωινό σε τακτική βάση έπαθαν καρδιακό ή πέθαναν από στεφανιαία νόσο.

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,8% για τους άντρες που έτρωγαν πρωινό. Αν και η διαφορά φαίνεται μικρή, στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε μείωση κατά 27%.

Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 26,902 άντρες ηλικίας 48 έως 82 ετών.

    "Τα ευρήματα μας δίνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Φροντίστε να τρώτε το πρωινό σας για να μειώσετε την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις. " είπε ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και της Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

    "Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Leah E. Cahill, Ph.D., επικεφαλής της μελέτης συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα διατροφής στο Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, Μασαχουσέτη


Αναλυτικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από διατροφικά ερωτηματολόγια που πραγματοποίησαν την περίοδο 1992 με 2008 σε 26.902 άνδρες ηλικίας και βρήκαν ότι:

    Οι άνδρες που παρέλειπαν το πρωινό τους είχαν 27 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή θάνατο από στεφανιαία νόσο
    Οι άνδρες που ανέφεραν ότι δεν τρώνε πρωινό ήταν κατά μέσο όρο μικρότεροι από εκείνους που έτρωγαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές, να απασχολούνται με πλήρες ωράριο, να είναι άγαμοι, ενώ ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι και έπιναν περισσότερο αλκοόλ.
    Οι άνδρες που ανέφεραν ότι έτρωγαν αργά το βράδυ είχαν 55 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο από εκείνους που κοιμόντουσαν σε κανονικές ώρες.


    "Μην παραλείπετε το πρωινό σας.  Ένα πρωινό πλούσιο σε υγιής τροφές θα σας εξασφαλίσει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα, μιας και θα έχετε ισορροπία σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Γάλα, δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια και ψιλοκομμένα φρούτα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. " είπε ο Cahill.


Βιβλιογραφία
L. E. Cahill, S. E. Chiuve, R. A. Mekary, M. K. Jensen, A. J. Flint, F. B. Hu, E. B. Rimm. Prospective Study of Breakfast Eating and Incident Coronary Heart Disease in a Cohort of Male US Health Professionals. Circulation, 2013; 128 (4): 337 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.113.001474