Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ (Grapefruit diet)

Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ (Grapefruit diet)

Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ (Grapefruit diet) υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1930! Είναι ένα μικρής διάρκειας, αλλά αποτελεσματικό διατροφικό πλάνο για να χάσεις κιλά. Η δίαιτα διαρκεί 12 μέρες μόνο, και οι περισσότερες εκδόσεις του υπόσχονται μέχρι και 5 κιλά χαμένα σ’ αυτό το διάστημα!

Τι μπορείς να φας στη δίαιτα του γκρέιπφρουτ
Οι περισσότερες εκδόσεις της δίαιτας του γκρέιπφρουτ συμπεριλαμβάνουν μια μικρή ποικιλία φαγητών για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και πριν τον ύπνο, στα οποία ανάμεσα επιτρέπεται και να τσιμπολογήσεις. Πρέπει να ακολουθείς το πλάνο κατά γράμμα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόκλιση δε συγχωρείται.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσο βούτυρο και άλλα λίπη θελήσεις και σου επιτρέπεται να μαγειρέψεις το φαγητό σου με όποιο τρόπο σου αρέσει, ακόμα και τηγανιτά αλλά οποιοδήποτε άλλο ποτό ή τρόφιμο εκτός δίαιτας απαγορεύεται δια ροπάλου! Το μυστικό είναι να πίνεις βέβαια χυμό γκρέιπφρουτ (περίπου 1,8 λίτρα ημερησίως!) ο οποίος θα πρέπει να είναι χωρίς γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά.

Πως λειτουργεί η δίαιτα του grapefruit
Επειδή οι θερμίδες είναι πολύ λίγες (800- 1000 κατά μέσο όρο) οι περισσότεροι που θα την ακολουθήσουν θα χάσουν κιλά. Βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με το γκρέιπφρουτ. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για κάποιο ένζυμο το οποίο, υποθετικά, καίει λίπος. Ενώ είναι ένα πολύ θρεπτικό, χαμηλό σε λιπαρά, φρούτο, δεν είναι λιποδιαλυτικό. 

 
 
Ενδεικτικό Πρόγραμμα μιας ημέρας της δίαιτας του γκρέιπφρουτ

Πρωινό
  • Μισό γκρέιπφρουτ ή 120γρ χυμό γκρέιπφρουτ χωρίς ζάχαρη
  • 2 αυγά 
  • 2 φέτες μπέικον

Μεσημεριανό
  • Μισό γκρέιπφρουτ ή 120γρ χυμό γκρέιπφρουτ χωρίς ζάχαρη 
  • Κρέας σε σε μικρή ποσότητα και μαγειρεμένο όπως θέλετε 
  • Σαλάτα με οποιαδήποτε σάλτσα
Βραδινό
  • Μισό γκρέιπφρουτ ή 120γρ χυμό γκρέιπφρουτ χωρίς ζάχαρη 
  • Κρέας ή ψάρι σε μικρή ποσότητα και μαγειρεμένο όπως θέλετε 
  • Ζαρζαβατικά πράσινα, κίτρινα, η κόκκινα μαγειρεμένα με βούτυρο ή με άλλα μπαχαρικά.

Πριν τον ύπνο
  • 1 ποτήρι χυμός ντομάτας ή 1 ποτήρι άπαχου κρέας

Προσοχή, το σύνολο των θερμιδών να μη ξεπερνάνε τις χίλιες ανά ημέρα και να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια και 1 λίτρο χυμού grapefruit κάθε μέρα !

 
Τι λένε οι ειδικοί για τη δίαιτα του grapefruit 
Μην περιμένετε να χάσετε κιλά μόνιμα με αυτή τη δίαιτα. Είναι τόσα περιορισμένα τα φαγητά που σου επιτρέπει να φας, που δε σε βοηθάει να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και μπορεί να γίνει βαρετή. Το υγιές αδυνάτισμα είναι μια μεγάλη διαδικασία. Θα πρέπει να ακολουθήσεις μια καλά ισορροπημένη, λογική διατροφή και να μην ξεχνάς να ασκείσαι σε τακτική βάση, κάτι που είναι και αποδεδειγμένα ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις κιλά!

Τι πιστεύω για τη δίαιτα του Grapefruit
Είναι μια διατροφή που πραγματικά δεν έχει καμία επιστημονική βάση, τουλάχιστον όσον αφορά το κυρίως συστατικό της. Αν σου αρέσει το γκρέιπφρουτ θα συνιστούσα να ακολουθήσεις μια άλλη δίαιτα πιο λογική και εύκολη, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα και απλά να προσθέσεις το γκρέιπφρουτ σ΄ αυτή.