Προστατέψτε τα μάτια σας

Ενώ τα παλαιότερα χρόνια πίστευαν ότι μόνο η υψηλής ενέργειας υπεριώδη ακτινοβολία (UVB) ακτινοβολία προκαλεί μελανώματα, αργότερα αποδείχθηκε ότι και η μικρότερης ισχύος υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) συμβάλλει αρκετά.

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να φιλτράρουν με την ίδια αποτελεσματικότητα τις ακτινοβολίες UVA και UVB. 

Οι UV ακτίνες είναι ικανές να βλάψουν το μάτι τον αμφιβληστροειδή του ματιού και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου με φίλτρο προστασίας UV, ώστε να είναι ικανά να παρέχουν αποτελεσματική προστασία.

Παρόλο που τα παλαιότερα χρόνια η ηλιακή ακτινοβολία ήταν πηγή ζωής, σήμερα τα δεδομένα έχουν πια αλλάξει με την διάνοιξη της τρύπας του όζοντος, και η άλλοτε υγιής ηλιακή ακτινοβολία είναι πια βλαβερή και επικίνδυνη για τα μάτια ειδικά το καλοκαίρι όπου η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη και μπορεί να ευθύνεται μακροπρόθεσμα για πολλές παθήσεις, καθώς και για τη γήρανση των ματιών μας.

Τα γυαλιά ηλίου πάνω απ'όλα πρέπει να είναι ικανά να προστατεύουν τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε κάθε περίπτωση αγοράς θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι υψηλής ποιότητας και απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της όρασής σας. Μέσα από μια πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα το χρώμα, το υλικό, το ύφος που σας ταιριάζει. Είναι σημαντικό οι φακοί που θα επιλέξετε να προσαρμόζονται στα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης  για την διασφάλιση ποιότητας προκειμένου να αποφευχθεί οποιασδήποτε μορφής οπτική  διαστρέβλωση και παραμόρφωση.

Τα σωστά γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι αρκετά σκοτεινά και να φιλτράρουν τα φωτόνια της ακτινοβολίας μέσω της εκλεκτικής απορρόφησης. Το θάμβος που προκαλείται από την έντονη ηλιοφάνεια είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή γυαλιών ηλίου.

Οι πολωμένοι φακοί της Rayban, μειώνουν το εκθαμβωτικό φως που οφείλεται στην αντανάκλαση των επιφανειών όπως το νερό και το χιόνι, βελτιώνουν την όραση στο ισχυρό ηλιακό φως, αυξάνουν την αντίληψη του βάθους και ενισχύουν τη χρωματική αντίθεση.