5 ενδείξεις σε μπουκαλάκια φαρμάκων που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

5 ενδείξεις σε μπουκαλάκια φαρμάκων που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Μπορεί πάνω στα μπουκαλάκια με τα χάπια να λέει να αποφεύγουμε το αλκοόλ, αλλά ποιος από μας δεν έχει πιει έστω και ένα ποτηράκι κρασί, ενώ παίρνει αντιβίωση; 

Το να αγνοούμε αυτές τις προειδοποιήσεις και οδηγίες μπορεί να θέσει την υγεία μας σε μεγάλο κίνδυνο. Ακολουθούν κάποιες σημαντικές οδηγίες, καθώς και οι λόγοι που πρέπει να τις ακολουθήσουμε. 

ΑΛΚΟΟΛ 

Καταναλώνοντάς το παράλληλα με ακεταμινοφαίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, του βήχα, ιώσεων και της γρίπης, επιβαρύνουμε το συκώτι μας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμμένη βλάβη του και ή και πολυοργανική ανεπάρκεια.  Το να πίνουμε αλκοόλ ενώ παίρνουμε αντιβίωση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ενώ αν παίρνουμε ήδη σε ένα φάρμακο που προαλεί ζαλάδα, όπως το Xanax και το Valium, μπορεί να νιώσουμε ακόμη πιο έντονη ζαλάδα σε συνδυασμό με αλκοόλ. 

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 

Αν χρησιμοποιούμε ορισμένα αντιβιοτικά ή αντιδιαβητικά δισκία, μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία, θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα. 

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ 

Ακόμη και ένα κοινό φάρμακο, όπως η ακεταμινοφαίνη, η οποία είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής, μπορεί να αποβεί επιβλαβής, όταν λαμβάνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που απαιτούνται. 

ΦΑΓΗΤΟ 

Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη ενδέχεται να ερεθίσουν το στομάχι, εκτός αν ληφθούν με τροφή, που δρα κατά κάποιον τρόπο προστατευτικά.  Παράλληλα, κάποια χάπια απαιτούν τη λήψη μικρής ποσότητας λίπους από το φαγητό για να μπορέσουν να απορροφηθούν καλύτερα. Από την άλλη, μια σειρά αντιβιοτικών πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για να εκδηλώσουν επαρκώς τη δράση τους. 

ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ 

Μια ένωση σε αυτό το φρούτο επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα μας επεξεργάζεται πολλά φάρμακα, ώστε στο τέλος να καταλήγουμε με πολύ λίγο ή πάρα πολύ από αυτά στο αίμα σας.