Επιλογή κατάλληλου ηλεκτρολογικού υλικού και εξαρτημάτων

Στον πλάισια των ηλεκτρολογικών εργασιών, καμμία εργασία δεν γίνεται σωστά εάν δεν έχει υλοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Σίγουρα απαραίτητα εφόδια είναι η γνώση και την απαραίτητη προσοχή. Όμως κανένα από αυτά τα δύο πράγματα δεν θα σας δώσει την πραγματική φυσική προστασία από ένα ενεργό ηλεκτρικό  κύκλωμα, ούτε θα  σας βοηθήσει να χειριστείτε αποτελεσματικά τα υλικά και να κάνετε τις σωστές συνδέσεις. Είναι η ώρα της αναγκαιότητας των ηλεκτρολογικών εργαλείων!
Έχοντας τα σωστά εργαλεία για την εργασία σας μπορείτε να λειτουργήσετε πιο γρήγορα, πιο άνετα και με λιγότερα λάθη.Επίσης θα μπορείτε να λάβετε προειδοποιήση για την παρουσία επικίνδυνων ηλεκτρικών διαρροών, να απομακρύνετε τον κίνδυνο για ηλεκτροπληξία  και να προστατεύσετε το πρόσωπο και τα μάτια σας από επικίνδυνες σπίθες. Σκεφτείτε τα ως μικρές επενδύσεις για την δουλειά σας, αλλά και ώς  σοβαρότερες  επενδύσεις που αφορούν την ίδια τη ζωή και την καριέρα σας.
Παρακάτω είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές μας για απαραίτητα ηλεκτρολογικά εργαλεία :
Απογυμνωτής καλωδιών
Το εργαλείο αυτό έχει μία σειρά από οπές διαφορετικής διαμέτρου κατά μήκος των σιαγόνων του, που  ταιριάζουν με το συγκεκριμένο μέγεθος καλώδιου που θα πρέπει να απογυμνωθεί. Με αυτή την διάταξη είσαστε  σε θέση να αφαιρέσετε τη μόνωση από το καλώδιο χωρίς να βλάψετε τον αγωγό. Έτσι η δουλειά σας θα έχει ποιοτικό αποτέλεσμα συνδέσεων και δεν θα  σπαταλήσετε χρόνο και χρήματα για να αποκόψετε νέο κομμάτι καλωδίου μέχρι να το κάνετε σωστά.
Κατσαβίδια με μόνωση
Ένα μονωμένο κατσαβίδι είναι καλό, αλλά ένα κιτ από κατσαβίδια είναι ακόμα καλύτερο. Είναι τα απαραίτητα εργαλεία, για την αφαίρεση και την επανατοποθέτηση εξωτερικών κουτιών, φωτιστικών σώματων ακόμη και βιδωτών επαφών. Τα μονωμένα κατσαβίδια θα σας δώσουν ένα επιπλέον μέτρο προστασίας όταν χρειαστεί να απομακρύνετε μία βίδα που είναι συνδεδεμένη με αγωγούς ρεύματος. Οι μη αγωγιμες  λαβές και η ειδική επίστρωση θα γλυτώσει το σώμα σας από την άμεση επαφή ακόμη κι αν πρόκειται για   τάσεις της τάξης των  1000V και παραπάνω  με το πιο δυσάρεστο αίσθημα να είναι  ένα μικρό « τίναγμα » και όχι  ηλεκτροπληξία.
Ανιχνευτής τάσης
Ακόμα κι αν έχετε κλείσει τον γενικό  διακόπτη, είναι πάντα μια καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι το κύκλωμα δεν βρίσκεται υπό τάση, πριν την έναρξη της εργασίας σε αυτό. Ένα πολύμετρο  μπορεί να είναι χρήσιμο, για την ανίχνευση της τάσης σε κάποιον καταναλωτή  αλλά αν τα καλώδια που οδηγούν σε αυτόν έχουν καταστραφεί , αυτό το είδος της δοκιμής μπορεί μερικές φορές να σας δώσει μια ψευδή εικόνα ,για την ύπαρξη ηλεκτρικής ενέργειας. Γι 'αυτό προτείνουμε τη διεξαγωγή της μέτρησης με την χρήση ενός ανιχνευτή τάσης. Οι ανιχνευτές τάσης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν την παρουσία ηλεκτρικών ισχύων χωρίς να χρειάζεται να έρθουν σε άμεση επαφή με καλώδια. Επίσης είναι φθηνοί και καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο χώρο στην τσάντα εργασίας σας.
Κιτ διάνοιξης οπών
Είτε πρόκειται για δίανοιξη οπής σε  γυψοσανίδα είτε για τοποθέτηση  κουτιών σε τοίχο είναι απαραίτητο ένα σετ  διάφορετικής διαμέτρου ποτηροτρύπανα. Για την τοποθέτηση κρυφών φωτισμών αλλά και για κρεμαστά φωτιστικά σώματα, είναι ο εξοπλισμός που θα σας δώσει ένα  τακτοποιημένο και αισυητικά άψογο αποτέλεσμα.
Προστατευτικά  Γυαλιά
Όταν ασχολείστε με ηλεκτρολογικές εργασίες τα προστατευτικά γυαλιά είναι απαραίτητα. Αν δεν τα χρησιμοποιείτε τότε, κατά την διάνοιξη μιάς οπής στον τοίχο, ή ακόμη κι από σπινθηρισμό κατα την ένωση ηλεκτροφόρων αγωγών, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καταλήξετε με ξένα αντικείμενα και σωματίδια στα μάτια σας. Μην σκέφτεστε ότι δεν είναι αναγκαία για μια ολιγόλεπτη εργασία. Μην ξεχνάτε ότι όσα φέρνει ή ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος!
Πένσα κοπής
Η πένσα κοπής είναι ένα από τα πιο δημοφιλή  εργαλεία ηλεκτρολόγων, χάρη στην απλή ευελιξία τους. Διαθέτει κοφτερές λεπίδες που κάνουν γρήγορη την εργασία της κοπής και ψαλιδίσματος  καλωδίων, καθώς και πριονωτές σιαγόνες που προσφέρουν εξαιρετικό κράτημα, ακόμη κι όταν θα πρέπει να τραβήξετε ενα καλώδιο μέσα από τους τοίχους. Φυσικά και αυτό το εργαλείο πρέπει να έχει μονωμένες λαβές, οι οποίες θα σας δώσουν μια  επιπλέον προστασία από δυσάρεστες επαφές με το ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως καταλαβαίνετε όλο το παραπάνω  ηλεκτρολογικό υλικό είναι απαραίτητο για κάθε μικρή ή μεγάλη ηλεκτρολογική εργασία!

http://terzis-ilektrologika.gr