Μεταμορφώστε ένα παλιό τραπέζι σε βάση για το νιπτήρα του μπάνιου

Ένα παλιό ξύλινο τραπέζι, που κάποτε στόλιζε την τραπεζαρία της γιαγιάς, μεταμορφώνεται και παίρνει νέα θέση στο χώρο του μπάνιου! Ας δούμε τι υλικά θα χρειαστείτε και ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε για την κατασκευή του.

Υλικά:

  • Παλιό ξύλινο τραπέζι, επιλέξτε τις διαστάσεις του ανάλογα με το χώρο του μπάνιου σας.
  • Πλακάκια μπάνιου, υπολογίστε ανάλογα με την επιφάνεια του τραπεζιού όπου θα επενδύσετε, δεν θέλουμε μια μεγάλη επιφάνεια.
  • Νιπτήρας, ένας στρογγυλός νιπτήρας θα κάνει ωραία αντίθεση στο ορθογώνιο ή τετράγωνο σχήμα του τραπεζιού.
  • Λεπτό πριόνι, για να κόψετε το σημείο του τραπεζιού όπου θα τοποθετηθούν τα πλακάκια.
  • Λεπτό κομμάτι MDF, βάση για να κολληθούν πάνω τα πλακάκια.
  • Γυαλόχαρτο, για να κάνετε λεία την επιφάνεια του τραπεζιού πριν το βάψετε.
  • Στόκο για ξύλο, για τυχόν βαθουλώματα στην επιφάνεια του ξύλου.
  • Διαφανές βερνίκι εμποτισμού, για την προστασία του ξύλου από το νερό.
  • Ακρυλική μπογιά, δυο χρώματα: για την επιφάνεια και για τα πόδια του τραπεζιού.
  • Πινέλα, για να περάσετε το βερνίκι και για να βάψετε το τραπέζι.

 

Βήματα:

Αρχικά θα πρέπει να κόψουμε με το λεπτό πριόνι μια μικρή ορθογώνια ή τετράγωνη επιφάνεια για το σημείο όπου θα μπουν τα πλακάκια. Όπως βλέπετε και στην εικόνα, το σημείο αυτό βρίσκεται στο πλάι του νιπτήρα και διατηρείται το ξύλινο πλαίσιο του τραπεζιού γύρω από αυτό.

Έπειτα τρίβουμε με το γυαλόχαρτο όλη την επιφάνεια του τραπεζιού, ώστε να γίνει λεία. Εάν υπάρχουν βαθουλώματα και ρωγμές περνάμε με μια σπάτουλα τον στόκο για ξύλο και αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Αφού έχουμε ετοιμάσει το τραπέζι μας για βάψιμο, περνάμε με το διαφανές βερνίκι εμποτισμού σε όλα τα σημεία και αφήνουμε να στεγνώσει. Πλένουμε καλά το πινέλο μας για το επόμενο βάψιμο.

Βάφουμε τα πόδια και την επιφάνεια με τα χρώματα που έχουμε επιλέξει, εδώ τα πόδια βάφτηκαν με ένα έντονο μπλε και η επιφάνεια με λευκό.

Καθώς στεγνώνει το τραπέζι, τοποθετούμε τα πλακάκια πάνω σε μια λεπτή επιφάνεια MDF ακριβώς στην ίδια διάσταση με το κενό που κόψαμε. Όταν στεγνώσει το τραπέζι στερεώνουμε καλά την επιφάνεια MDF στο κενό μας. Αυτό το σημείο θέλει προσοχή, διότι θα πρέπει να έρθουν τα πλακάκια στην ίδια ευθεία με την επιφάνεια του τραπεζιού. Τέλος κλείνουμε του αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Σε αυτή τη λύση προτιμήθηκαν πλακάκια σε πετρόλ χρώμα, για να ταιριάζουν με τα μπλε πόδια.

Το τελευταίο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το νιπτήρα, εδώ πιθανότατα να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός υδραυλικού. Σε αυτή την πρόταση προτιμήθηκε λευκός νιπτήρας.

Συμπληρώστε πάνω από το νιπτήρα με έναν όμορφο στρογγυλό καθρέφτη σε ανοιχτό γκρι ή ασημί χρώμα. Καλή επιτυχία!

 

# το σημείο με τα πλακάκια είναι προαιρετικό, εάν σας δυσκολεύει μπορείτε να κατασκευάσετε το τραπέζι χωρίς αυτό. Εμείς το προτείνουμε βέβαια, διότι δημιουργεί μια ιδιαίτερη αισθητική στο τραπέζι.