Ποιά είναι η κατάλληλη βαφή για τον τοίχο μου;

Οι βαφές έχουν μεγάλη γκάμα στις υφές τους, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η επιλογή του χρώματος όσον αφορά τη γυαλάδα και τη φωτεινότητα του. Επίσης η καλή προετοιμασία πριν από το βάψιμο είναι χρήσιμη. Οι προτάσεις που σας παρουσιάζουμε μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορους χώρους, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.     

Βαφή Flat:δίνει ματ όψη και είναι ιδανικό για να κρύψουμε ατέλειες στον τοίχο, κατάλληλο για χώρους όπως διαδρόμους, υπνοδωμάτια και ταβάνια.    

Βαφή Gloss: προσφέρει έντονη γυαλάδα-λάμψη, εφαρμόζεται σε αψεγάδιαστους τοίχους ή σε μικρές περιοχές για διακόσμηση.    

Βαφή Semigloss: είναι λιγότερο γυαλιστερή από τη βαφή Gloss, ενδείκνυται για χώρους με υψηλή υγρασία και όπου απαιτείται συχνός καθαρισμός.    

Βαφή Satin-Eggshell: μεγαλύτερη αντανάκλαση από τη βαφή Flat, ιδανικό για ένα σατινέ αποτέλεσμα.  Πέρα από την σωστή επιλογή του χρώματος, παίζει ρόλο και το είδος της βούρτσας ή πινέλου που θα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν βούρτσες είτε από συνθετική είτε από φυσική τρίχα.

 

Στην περίπτωση όπου το χρώμα έχει ως βάση το λάδι μπορούμε να επιλέξουμε και τις δυο κατηγορίες. Όμως βαφές από latex πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με συνθετικές βούρτσες ή πινέλα. Έπειτα μεγάλη είναι η ποικιλία σε σχήματα και μεγέθη, ανάλογα κάθε φορά για τη χρήση που το θέλουμε.  Εάν θέλετε να βάψετε μεγάλες επιφάνειες όπως τοίχους, διαλέξτε φαρδιές βούρτσες σε ρολό για πιο εύκολη χρήση. Για να φτάνετε καλύτερα ψηλά συμπληρώστε με ένα κοντάρι που ενώνεται με τη βούρτσα. Για δύσκολα σημεία που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή χρησιμοποιήστε πινέλα στο μέγεθος που σας βολεύει. Για βάψιμο σε πόρτες και παράθυρα διατίθενται ειδικά πινέλα. 

Τέλος μερικά tips     

TIP#1: Πινέλα με κοφτό τελείωμα συγκρατούν λιγότερο χρώμα από εκείνα με κωνικό τελείωμα.    

TIP#2: Για να βάψετε μια σκληρή επιφάνεια το ρολό θα πρέπει να είναι μακρύ. Δοκιμάστε την ποιότητα του ρολό πιέζοντας το σφουγγάρι, εάν επανέλθει γρήγορα στη θέση του είναι καλή.    

TIP#3: Καλύψτε με χαρτοταινία ότι δεν θέλετε να βαφτεί. Επίσης βάζοντας τη χαρτοταινία σε σχήματα που σας αρέσουν, όπως ρίγες για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε σχέδιο με χρώματα στον τοίχο σας.