Οικονομική θέρμανση

Η περίοδος κρίσης που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει δύσκολη την οικονομική κατάσταση των περισσότερων οικογενειών στην Ελλάδα κι αυτό αποδεικνύεται κυρίως από περικοπές που γίνονται ακόμη και σε βασικά πράγματα, όπως είναι η θέρμανση. Το τελευταίο διάστημα έχει κοπεί η παροχή πετρελαίου στις οικίες εκατοντάδων οικογενειών.

Η οικονομική θέρμανση αποτελεί την λύση των περισσότερών καθώς έχει εφαρμογές που βοηθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και την δυνατότητα θέρμανσης που είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Μία πρώιμη προσπάθεια εκδηλώνεται με την μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά τζάκια. Πρόκειται για μια διαδικασία, κατά την οποία το υπάρχον τζάκι κλείνεται με γυψοσανίδες, ώστε να γίνεται διαχείριση όλης της ενέργειας που παράγεται κατά την καύση. Το ενεργειακό τζάκι, και ιδιαίτερα τα τζάκια που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πέλλετ, χρησιμοποιούν όλη την ενέργεια που παράγεται για να ζεστάνουν τον χώρο, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώνεται ή να ανανεώνεται καύσιμη ύλη.

Το πέλλετ ή αλλιώς, βιομάζα αποτελείται από ένα σύνολο υλικών, το οποίο δεν συνίσταται μόνο στο ξύλο αλλά  και σε τσόφλια ή φλούδες από καλαμπόκι και άλλα υλικά. Αποτελεί φθηνή καύσιμη ύλη και η χρήση της γνωρίζει διάδοση σε λέβητες αλλά και σε σόμπες.

Εάν ο χώρος σας δεν μπορεί να υποστηρίξει  τέτοιου είδους οικονομική θέρμανση, μπορείτε να κάνετε τοποθέτηση θερμοπομπών στους χώρους του σπιτιού σας. Σε αντίθεση με τις συμβατικές συσκευές όπως είναι τα σώματα θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, οι θερμοπομποί διαθέτουν συγκεκριμένη λειτουργία για την παροχή θερμότητας.

Χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα με την βοήθεια του οποίου θερμαίνουν τον αέρα που βρίσκεται ήδη στο δωμάτιο και τον απελευθερώνουν ζεστό. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να γλιτώσει πολλά χρήματα καθώς το κόστος είναι χαμηλό, και η μετακίνησή τους εύκολη, ώστε να κινούνται άνετα από το ένα δωμάτιο στο άλλο.