Πως θα φυτέψετε πράσινη σαλάτα στο σπίτι

Είναι πολύ εύκολο να φυτέψετε και να μεγαλώσετε τη δική σας πράσινη σαλάτα, είτε εσωτερικά στο σπίτι είτε εξωτερικά στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Σε περίπτωση που επιλέξετε μέσα στο σπίτι φροντίστε να είναι δίπλα σε παράθυρο για να το βλέπει ο ήλιος.

Η Άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε το φύτεμα, πάμε λοιπόν να δούμε μερικές ιδέες! 

Δημιουργείστε ένα κινητό «χωράφι» στον κήπο σας γεμάτο με μαρούλι, ρόκα και άλλες νόστιμες πρασινάδες! Θα χρειαστείτε ένα παλιό βαγόνι με ρόδες, γεμίστε το με χώμα και σπείρετε τους σπόρους σας από πάνω, μετά καλύψτε τους σπόρους με λίγο χώμα.

Το βαγόνι θα στολίσει τέλεια τον κήπο σας και όταν ξεκινήσουν οι μεγάλες ζέστες το καλοκαίρι μπορείτε εύκολα να το μετακινήσετε στην σκιά. Προτείνουμε προτού γεμίσετε το βαγόνι με χώμα να κάνετε μερικές τρύπες στον πάτο του με ένα τρυπάνι, ώστε να φεύγει το νερό όταν το ποτίζετε και να μην μαζεύει μεγάλη υγρασία, η οποία μπορεί να χαλάσει την πράσινη σαλάτα. 

Τοποθετήστε εσωτερικά στο σπίτι, δίπλα από ένα παράθυρο, χρωματιστά τενεκεδένια γλαστράκια για να φυτέψετε μέσα μαρούλια. Μπορείτε είτε απλά να τα ακουμπήσετε στο περβάζι του παραθύρου, είτε να τα κρεμάσετε με μανταλάκια πάνω σε μια στερεωμένη ράβδο.

Φυτέψτε διαφορετικά είδη μαρουλιού για να έχετε ποικιλία. Προσοχή όμως, θέλουμε το σημείο στο παράθυρο ναι μεν να είναι ηλιόλουστο, αλλά και δροσερό παράλληλα.  Ένα μεγάλο καλάθι γεμάτο πρασινάδα! Αντί για γλάστρα χρησιμοποιήστε ένα συρμάτινο καλάθι για να φυτέψετε τα μαρούλια σας.

Θα πρέπει βέβαια να το επενδύσετε εσωτερικά με ένα πανί και από πάνω με ένα κομμάτι ύφασμα από τσουβάλι. Έπειτα βάζετε κανονικά το χώμα, τους σπόρους και το ποτίζετε. Φροντίστε κάτω από το καλάθι να έχετε ένα πιάτο για να μαζεύει το νερό ή πρώτα να το βγάζετε έξω στο μπαλκόνι όταν το ποτίζετε. Βέβαια μπορείτε να το τοποθετήσετε μόνιμα στον κήπο εάν έχει το σπίτι σας. 

Μικρές εστίες πράσινης σαλάτας μέσα στο σπίτι, κάπου δροσερά που να το βλέπει ο ήλιος. Παλιές κούπες ή μπολ της σούπας γεμίζουν με χώμα και σπόρους, σιγά σιγά οι σπόροι μεγαλώνουν και νόστιμα μικρά μαρουλάκια εμφανίζονται! Καλό είναι κάνετε μια τρύπα στη βάση της κούπας ή του μπολ για να μπορεί να φεύγει το νερό.

Εύκολο και ωραίο, πως σας φαίνεται;  Υπάρχουν διάφορα είδη μαρουλιού, κι ενώ ανήκει στην κατηγορία της πράσινης σαλάτας μπορούμε να βρούμε μαρούλι με κόκκινα φύλλα! Επομένως συνδυάστε διαφορετικά μαρούλια και δείτε την όμορφη αντίθεση μεταξύ τους καθώς μεγαλώνουν. Μην ξεχνάτε να τα ποτίζετε συχνά και σταθερά για να μεγαλώσουν σωστά. Καλή επιτυχία!